A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Пулинської селищної ради

На базі Пулинської територіальної громади проводиться регіональний форум «Освітні процеси в громадах, що змінюють життя»

Дата: 05.08.2021 11:17
Кількість переглядів: 10

5 серпня, на базі Пулинської територіальної громади проводиться регіональний форум «Освітні процеси в громадах, що змінюють життя», в роботі якого беруть участь голови територіальних громад, керівники органів управління освітою, депутати місцевого рівня, керівники закладів освіти Житомирської області й інші високо посадовці.

Захід розпочав свою роботу в опорному закладі загальної середньої освіти Пулинській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Друга його частина проходитиме в селах громади.

Форум (на шкільному подвір’ї) урочисто відкрив Зразковий художній хореографічний колектив «Колорит» (керівник Максим Пташнюк), який своїм чудовим виступом надав учасникам гарного настрою. Затим присутні зібралися в актові залі загальноосвітньої школи, де обговорили питання порядку денного.

Присутніх привітав Пулинський селищний голова Олександр Гаврилюк. У своєму виступі поінформував про здобутки та перспективи громади, зупинився на досягнутому – це і газифікація, і водогінна мережа селища і, звичайно, розвиток освіти. Начальник відділу освіти Наталія Опанащук окреслила освітній простір громади. За неповних чотири роки громадою зроблено багато хороших справ. Нам є чим пишатися. Про громаду, її освітній простір учасники форуму переглянули відеоролики.

Перед присутніми виступили і гості. Про органи місцевого самоврядування як генератора реформи системи освіти висловилася керівник Житомирського регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Кухарська. Про Житомирський держуніверситет ім. Івана Франка як флагмана освітнього простору Житомирщини йшлося у виступі ректора університету, доктора біологічних наук, професора Галини Киричук. «Піклувальні ради: від формальності до ефективного впливу на освітній процес» - такою була тема виступу експерта шведсько-українського проєкту Айдера Сеїтосманова.

У ході форуму обговорювалися такі важливі теми як безпечне і якісне харчування у закладах освіти; інклюзивна освіта як невід’ємна складова рівного доступу до якісних освітніх послуг; автономія як шлях до ефективного менеджменту закладу освіти та інші.

Чимало запитань надійшло на адресу представника Житомирського держуніверситету Галини Киричук стосовно підготовки педагогічних кадрів, підвищення кваліфікації. На усі ці та інші питання промовці дали вичерпні відповіді.

Перша частина форуму закінчилась екскурсією ОЗЗСО Пулинською ЗОШ І-ІІІ ст.

Тетяна Кухарська подякувала організаторам форуму за високу підготовку заходу. А щодо виступу «Колориту» зазначила, що це класний колектив і вражена  його виступом.

 

Друга частина регіонального форуму «Освітні процеси в громадах, що змінюють життя», була проведена на території Кошелівського та Очеретянського старостинських округів. Його учасники побували у Сколобівській ЗОШ І-ІІ ст., відвідали дитячі будинки сімейного типу. Також побували у Вацлавпільській гімназії, ознайомились з експонатами зразкового музейного комплексу, що створений при Очеретянської ЗОШ І-ІІ ст., філії ОЗЗСО Пулинської ЗОШ І-ІІІ ст.

Різноколірним буянням квітів на пришкільній клумбі зустрічала Сколобівська школа гостей. Директор Інна Ткаченко провела екскурсію шкільними кабінетами та побували у спортивній залі. Присутні на власні очі побачили будинки-котеджи (ДБСТ), в яких виховуються діти, позбавлені батьківського піклування. Фешенебельні будівлі, охайна прилегла територія, покошені газони, квіти. Недарма хтось із гостей сказав, що побувавши тут, ніби відвідав Європу.

Наступною зупинкою була Вацлавпільська гімназія. Там все також вражало чистотою та вишуканістю. Директор Лариса Грибан розповіла історію навчального закладу, адже цій будівлі понад 100 років, ознайомила з трьома навчальними корпусами. Багатьох присутніх привернув увагу живий куточок, в якому зібрана колекція кактусів, є черепашки й живі рибки. Затишно і на території гімназії, де багато квітів та зелених насаджень.

Завершальним акордом форуму став музейний комплекс у селі Очеретянка, що створений вчителем історії, краєзнавцем Володимиром Давидюком, меморіальна дошка з портретом якого встановлена на стіні музею.

Учні місцевої коли провели цікаву екскурсію музейними кімнатами, ознайомили з його експонатами. В якусь мить перед очима постало  наше минуле: грізні роки Другої світової війни; життя, предмети побуту наших предків. У одній із музейних кімнат зібрані картини митців, художників-земляків громадської організації «Пулинське земляцтво», в картинах яких відтворені пейзажі та будівлі рідного краю. Нам є чим і ким пишатися та порадіти досягнутому.

Форум завершився, але гарні враження про Пулинську громаду надовго залишаться у пам’яті його учасників.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора