A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Пулинської селищної ради

Учень травмувався в школі – як діяти вчителю, директору та батькам. Роз’яснення освітнього омбудсмена

Дата: 16.12.2021 11:29
Кількість переглядів: 24

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов опублікував роз’яснення про порядок дій у закладах освіти в разі нещасного випадку.

Зокрема, він детально розібрав “Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися із здобувачами освіти під час освітнього процесу”.

Якщо з учнем стався нещасний випадок під час освітнього процесу, потерпілий або свідок мають повідомити про це вчителю чи іншому працівнику, який був під час заходів освітнього процесу.

Педагогічний працівник має насамперед:

  • викликати швидку, постраждалого учня нею відправлять до лікарні;
  • повідомити директору, який уже повідомляє батькам;
  • зберігати місце нещасного випадку в тому стані, у якому воно було на момент події (якщо це не загрожує життю та здоров’ю тих, хто там перебувають).

Після огляду батьки можуть забрати дитину з лікарні з довідкою про характер і тяжкість ушкодження або дитина лишається там чи в іншому медичному закладі на лікування.

Часто батьки не встигають швидко приїхати до школи, тому керівник закладу видає розпорядження про супровід дитини до лікарні будь-якому педпрацівнику, який має таку можливість.

Окрім того, директор:

  • Усуває причини нещасного випадку.
  • Надсилає письмовий запит до закладу охорони здоров’я, куди доставили потерпілого або в якому потерпілий перебуває на обліку під час лікування, для отримання довідки про характер і тяжкість ушкодження.
  • Повідомляє в органи поліції про нещасний випадок.
  • Видає наказ про утворення комісії з розслідування нещасного випадку. В її роботі мають право брати участь потерпілий, його батьки: надавати свої пояснення та пропозиції, додавати до матеріалів розслідування документи, що пояснюють причини та обставини нещасного випадку.
  • Забезпечує, щоби комісія склала акт розслідування нещасного випадку та акт за формою Н-Н та надсилає його примірники:
    • потерпілому, батькам, іншим законним представникам потерпілого;
    • якщо нещасний випадок стався в структурному підрозділі закладу освіти, керівнику структурного підрозділу;
    • начальнику служби охорони праці закладу освіти або відповідальному за охорону праці;
    • засновнику (засновникам) приватного закладу освіти, органу управління освітою, іншим державним органам, до сфери управління яких належить заклад освіти;
    • профспілці, якщо нема профспілки – уповноваженій найманими працівниками особі з питань охорони праці.
  • Після того, як потерпілий закінчив лікування, або у разі його смерті – складає та надсилає вищепереліченим повідомлення про наслідки нещасного випадку.

Якщо керівник закладу освіти відмовляється утворювати комісію і складати акт розслідування нещасного випадку та акт за формою Н-Н або якщо потерпілий, його батьки, інші законні представники не згодні зі змістом чи висновками акта за формою Н-Н, вони можуть подати письмову заяву для розгляду питання щодо розслідування нещасного випадку засновнику закладу освіти. Питання розглядається впродовж 10 робочих днів із дня подання заяви.

Якщо потерпілий не повідомив керівнику закладу про нещасний випадок у день, коли він трапився, або наслідки нещасного випадку проявилися не відразу, потерпілий, його батьки, інші законні представники подають:

  • письмову заяву керівникові закладу;
  • довідку від медичного закладу, що підтверджує наслідки для здоров’я.

Після цього створюється комісія, яка розслідує випадок протягом місяця з дня отримання заяви.

Потерпілий чи його батьки можуть звернутися до директора з письмовою заявою, щоб інформація про наслідки нещасного випадку не розголошувалася, якщо вона може завдати моральної шкоди потерпілому.

Якщо нещасний випадок під час освітнього процесу спричинив інвалідність, тяжкі наслідки чи смерть або ж стався груповий нещасний випадок (травмувалися двоє і більше дітей, незалежно від тяжкості тілесних ушкоджень), проводиться спеціальне розслідування.

Управління освіти, дізнавшись про такий нещасний випадок, протягом доби має повідомити про це органу управління освітою вищого рівня. Після цього створюється спеціальна комісія, яка проводить розслідування, складає всі необхідні документи та затверджує акт.

В акті комісія має запропонувати заходи для запобігання подібним нещасним випадкам.

Інші нещасні випадки розслідуються згідно з Порядком розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру.


« повернутися

Вхід для адміністратора