A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Пулинської селищної ради

Петиція про скасування ДПА набрала 25 тисяч підписів. Що вимагає автор та коли її розглянуть?

Дата: 10.02.2022 13:01
Кількість переглядів: 9

Петиція про скасування обов’язкової державної підсумкової атестації у червоній зоні набрала необхідну кількість підписів.

Звернення на сайті президента з’явилося 31 січня 2022 року, і воно зібрало 25 тисяч підписів за 10 днів. Вимагається скасування ДПА у 2022 році для всіх учнів у червоній зоні. Тепер у Володимира Зеленського є 30 днів на розгляд петиції та відповідь на неї. Зазначимо, що таке рішення може ухвалити тільки Верховна Рада.

Петицію зареєстрував Петро Пацалюк. Для поширення петиції він найбільше використовував Тік-Ток. Сторінка з кількома відео з поясненням про підписання та мету петиції за 10 днів набрала понад 20 тисяч вподобань, а одне з відео має понад 175 тисяч переглядів.

У відео автор пояснює, що він не виступає за скасовування ЗНО як такого, пропонує залишити тестування для вступу в заклади вищої освіти. Потребу скасування ДПА в регіонах з червоною зоною аргументує дуже низькою якістю освіти під час дистанційного навчання.

Імовірно, автор є учнем 11 класу Івано-Франківського ліцею №23 ім.Р.Гурика. Учень з таким іменем у 20192021 роках ставав призером у міських олімпіадах з біології, англійської мови та географії. Це зазначено в наказах місцевого департаменту освіти і науки про нагородження переможців (накази 123). Так само місто Івано-Франківськ зазначене місцем проживання Петра у інших соцмережах. Також Івано-Франківська область якраз на час збору підписів перебуває у червоній зоні.

Обов’язкове ДПА у формі ЗНО проводиться для учнів 4-х, 9-х та 11-х класів. У 2021 році воно було скасоване для всіх учнів. Тоді це рішення розкритикували низка освітян через те, що Україні потрібно було мати хоча б якісь дані про втрати в освіті через пандемію, і за відсутності спеціальних досліджень ДПА була єдиним наявним способом.

У 2022 році обов’язкове ДПА має бути з чотирьох предметів:

  • української мови;
  • математики;
  • іноземної мови чи історії України;
  • один предмет на вибір.

10 березня після того, як петиція набрала 25 тисяч підписів, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що МОН розглядає можливість скасування ДПА для мінімізації ризиків для здоров’я школярів.


« повернутися

Вхід для адміністратора