A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Пулинської селищної ради

ГО “Смарт освіта” запустила проєкт для покращення викладання письма в школах

Дата: 05.11.2021 14:20
Кількість переглядів: 11

ГО “Смарт освіта” розпочала “Національний проєкт: пишемо есе”, який має на меті змінити підходи до навчання письма в українських школах.

За даними УЦОЯО за 2019 рік, 86% українських випускників не вміють добре сформулювати свою думку щодо того питання, яке виноситься для написання власного висловлювання на ЗНО.

52% випускників не можуть навести приклад з літератури чи інших видів мистецтва, 31% отримали 0 балів за критерієм “Аргументи”, 60% випускників мають серйозні порушення логічності, послідовності й несуперечливості викладу.

“Ми прагнемо змінити цю ситуацію і покращити навички учнів висловлювати свою думку на письмі. Та ми розуміємо, що найефективніший спосіб зробити це – змінити підхід до викладання письма в школах загалом, надати вчителям знання, методики, навички й матеріали для ефективного навчання письма. Цей проєкт – моя велика мрія і мрія всієї команди, тому ми щасливі почати його”, – каже голова правління ГО “Смарт освіта” Галина Титиш.

Проєкт передбачає системні зміни, а його кінцевим результатом будуть напрацьовані програми навчання для майбутніх учителів і підвищення кваліфікації для педагогів, які вже працюють, аби охопити якомога більше освітян.

Передбачається три етапи проєкту.

  • Перший. Підготовка тренерів на національному рівні (тренінгова програма від національних менторів).
    Менторами проєкту є: Ольга Брюховецька, кандидатка філософських наук, старша викладачка кафедри культурології Національного університету “Києво-Могилянська академія”; Марія Титаренко, кандидатка наук із соціальних комунікацій, доцентка Школи журналістики та комунікацій УКУ, членкиня PEN Ukraine та Fulbright Ukraine; Ігор Хворостяний, радник з питань мови проєкту “Навчаємось разом”, автор підручників, посібників й онлайн-курсів з української мови та літератури, кандидат філологічних наук; Таня Стус, письменниця та методистка лабораторії дитячого читання МАН.
  • Другий.  Команда тренерів навчатиметься на міжнародному рівні в рамках National Writing Project (США). Ця організація має 47-річний досвід дослідження інструментів і методів письма, підготовки програм підвищення кваліфікації вчителів, стандартів і критеріїв оцінювання у Сполучених Штатах. National Writing Project працює через мережу із 175 локальних сайтів, що базуються в університетах США. Саме ця мережа викладачів-науковців та експертів-аргументаторів буде використовуватись у тренінговій програмі із ГО “Смарт освіта”.

Написання есе є одним із найефективніших способів навчити чіткого та критичного мислення та допомогти молодим людям зрозуміти, що письмо – це про справжню комунікацію та участь у житті суспільства”, – зазначає виконавча директорка National Writing Project Еліс Ейдман-Аадал.

  • Третій. Розробка тренерами навчальних програм для підготовки і підвищення кваліфікації вчителів, навчальних матеріалів, методичних рекомендацій, критеріїв оцінювання. Ці програми будуть впроваджуватися у вишах та ІППО для навчання і підвищення кваліфікації педагогів, а школи отримають доступ до напрацьованих інструментів та методик.

Майбутніми тренерами, які проходять підготовку з вересня, є працівники шести українських університетів та ІППО (Київський університет ім. Бориса Грінченка, Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника, Донбаський державний педагогічний університет, Житомирський обласний ІППО), вчителі-практики з українських шкіл, а також журналісти нашого медіа про освіту nus.org.ua.

Результатами впровадження “Національного проєкту: пишемо есе” стануть:

  • навчальні програми з розвитку навичок письма та зокрема есеїв для педагогічних вишів-учасників проєкту;
  • навчальні програми для підвищення кваліфікації вчителів-практиків на базі ІППО (для ІППО-учасників проєкту);
  • модифікації до уроків української мови та літератури, початок їх упровадження в школах (для вчителів-учасників проєкту);
  • методичні рекомендації для вчителів, як навчати писати різні види есеїв у школі (будуть безплатно доступні на сторінках nus.org.ua);
  • команда національних тренерів, навчена найновіших методик та інструментів із розвитку навичок письма, буде готувати українських учителів навчати учнів писати якісно.

Цей проєкт відбувається за підтримки компанії Grammarly. “??Ми радо долучилися до цього проєкту, адже він дуже співзвучний з місією Grammarly – покращувати життя, удосконалюючи комунікацію. Дякуємо ГО “Смарт освіта” за роботу над програмами, які розвивають навички ефективного письма. Віримо в те, що вони допоможуть українським школярам відкривати для себе нові можливості та досягати поставлених цілей!” – зазначають у Grammarly.


« повернутися

Вхід для адміністратора